Wednesday, December 14, 2011

Aku Dipanggil Untuk Mengadap PM

Salam PM,
Apakan daya, aku hanya rakyat biasa. Tak selalu apa yang aku buat itu betul dan tak pulak dikatakan salah.
Semalam, aku terima surat. Surat untuk mengadap PM. Rasa bangga, rasa curiga...di luar sampulnya tertulis dalam bahasa jawa "Private and Confidential" atau bahasa parsinya..." Sulit dan Persendirian".

Ini bukanlah kali pertama aku dipanggil untuk mengadap, malah selalu juga berbual bual bersamanya, bermusyuarat bersamanya, malah pernah juga bersukan bersamanya. Tetapi untuk kali ini terasa lain pula...siap dengan envlop, dan PR nya pula yang hantar by hand. Fuhhh , terasa gila aku pada ketika itu...Apa hal pula PM buat begini, biasanya dia hanya call or email sahaja kat aku. Ini yang membuatkan aku bertambah tanda tanya.

Almaklumlah, YDPA yang ke 14 baru sahaja menaiki tahta. Yang ke 13 Sultan Terangganu Sultan Mizan sudah berangkat pulang. Timbalan YDPA adalah Sultan Kelantan. Aku tahu, PM Najib baru sahaja beramah mesra dengan baginda semua, termasuk juga TDM, TAB dan juga TPM Mahyudin. Aku sendiri menyaksikan hari bersejarah pertabalan baginda.

Aduh...semalam aku juga ada bertemu dengan PM, seperti biasa berbual saja sambil tepuk tepuk meja..Tak pula dia mengatakan tentang apa apa yang penting dan sulitnya. Hari ni lain pula jadinya..Ini mesti ada perkara yang terlalu penting agaknya, sehinggakan ada masa untuk nya berfikir tentang aku...

Sambil tersenyum aku membuka sampul surat yang dikirimkan sambil berkata kepada PR nya... "U ni, semata mata nak jumpa I hanya kerana hendak menyerahkan ini aje. lain kali kalau mahu jumpa I, bawa la buah tangan seperti kek pisang ke, bawa durian ke, bawa cendol ke..baru la betul.." kata ku selamba.

Aku baca suratnya...sah seperti yang aku jangkakan dan tersenyum sendiri sambil berfikir-fikir....

" U tolong beritahu PM, esok I tak sempat nak buat, paling cepat pun 3 hari ya....Kalau U takut nak beritahu, esok I akan jumpa dia sendiri..."

Aku tahu, keesokanya PM akan sibuk dengan tetamu kehormat, jadi kemungkinan dia tiada masa untuk memikirkan aku, jadi esok boleh la aku siapkan apa yang diperlukanya...hahahaha

Kau orang semua ingat PM itu apa, hantu ke, penyamun tarbus ke, ...sekarang aku dah tak berapa nak kisah denganya lagi, tak lama lagikan nak pilihanraya...nilah masanya PM nak berbaik baik dengan rakyat jelata, bagi itu, bagi ini...huhuhu.. dia bagi aku ambil...kalau dia tak bagi, aku pun tak sudi...

Oh yer, tadi PM call aku untuk menayakan tentang surat tu....Err, inprogress sir, by 16th everything ready..

Kau orang nak tau tak, aku bersengkang mata untuk menyiapkanya dan hari ini baru sahaja 40% siap...aku hanya ada masa 1 hari sahaja lagi..mintak2 le siap...

Inilah isi kandungan suratnya...























PM ni , bukanya sebarangan...Plant Manager....bukanya Perdana Menteri...

2 comments:

tunz said...

haha

puteri kasih said...

bro..kirim salam kat pm yer ..hehehe

There was an error in this gadget

Sekalung Penghargaan